چرا یک قاضی فدرال آمریکا می‌تواند دستور رییس‌جمهور را لغو کند؟

قانون ایالات متحده آمریکا از خانواده نظام حقوقی «رویه قضایی» است. در واقع، این نظام حقوقی ساخته دست قضات و دادگاه‌هاست نه قوانین مصوب قوه مقننه. 

 طی چند روزی که از لغو دستور دانلد ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود اتباع خارجی 77 کشور از سوی قاضی اهل سیاتل صورت گرفت، چالش‌ها افزایش یافت و رییس‌جمهور جدید با مراجعه به دادگاه استیناف خواستار تجدیدنظر در رای قاضی سیاتلی شد. هم‌اکنون پای دادگاه استیناف فدرال به قضیه باز شده و ترامپ در انتظار رای نهایی است. در پرتوی این اتفاقات، سوال مهمی در افکار عمومی کشورهای دیگر شکل گرفت که چگونه می‌شود یک قاضی فدرال دستور رییس‌جمهور یک کشور را نقض کند و تمامی نهادهای اجرایی ذیربط موظف به اجرای آن باشند. گزارش حاضر، پاسخ این سوال بزرگ را می‌دهد. 
 
 
 

 

 

«جیمز روبارت» قاضی دادگاه ناحیه‌ای منطقه سیاتل / واشنگتن که دستور اجرایی ترامپ را لغو کرد

 

 آشنایی کامل با نظام حقوقی آمریکا و دادگاه‌های فدرال 

حقوق ایالات متحده آمریکا از خانواده نظام حقوقی «کامِن لا» یا «رویه قضایی» (Common Law) است. نظام حقوقی Common Law، در سال ۱۰۶۶ میلادی  توسط دادگاه‌های شاهی انگلستان ایجاد شد، به معنی حقوق مشترک است، و اشاره به اجرای  آن در تمامی قلمرو کشور انگلستان اشاره دارد. در واقع، نظام حقوق Common Law اساساً ساخته دست قضات و دادگاه‌هاست نه قوانین مصوب قوه مقننه و اقدامات اجرایی قوه مجریه.

 
 

«کامن لا» امروزی آمریکا از زمان تسلط انگلیسی‌ها و نظام حقوقی آنان بر مستعمرات سیزده‌گانه آمریکا در قرن هفدهم نشأت می‌گیرد. مستعمرات سیزده‌گانه ایالات متحده حتی پس از کسب استقلال از انگلیس نیز به پیرو نظام حقوقی مذکور بودند. مبنای اصلی نظام حقوقی «کامِن لا» (Common Law) بر آراء قضایی استوار است و قضات با آراء و احکام خود، رویه قضایی را شکل می‌دهند. در واقع، مرجع تفسیر رویه‌های قضایی و یا قواعد حقوقی، دادگاهها می‌باشند و اگر سابقه‌ای  وجود نداشته باشد، قضات می‌توانند از ادله حقوقی، احکام مورد نظر را استخراج نمایند.

این نظام حقوقی از طریق امپراتوری بریتانیا به بسیاری از کشورهای دیگر دنیا نیز وارد شده و امروزه اساس نظام حقوقی حدود یک‌سوم مردم دنیا شامل کشورهای آنگلوساکسون (آمریکا، کانادا، استرالیا و نیوزیلند) و برخی از مستعمرات پیشین بریتانیا مانند هندوستان، پاکستان، نیجریه، بنگلادش، ایرلند و مالزی را تشکیل می‌دهد.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.